Image Alt

Poliția Siguranța Școlară

Întrebare: te-ai simți mai în siguranță dacă ar patrula poliția lângă tine în fiecare pauză?

Aș putea spune că le-am auzit pe toate în România, mai ales în mediul educațional, dar se pare că de fiecare dată vorbesc blasfemii. De curând, mai exact, anul trecut, în plină incepție a pandemiei, domnul ministru Marcel Vela a înființat Poliția Siguranța Școlară. Pe lângă acest nume scos din basme, misiunea acestui subgrup de poliție m-a lăsat cu prea multe semne de întrebare să le confund într-un singur articol. După analiza unui articol Libertarea de F. Iosip, mi s-au aliniat planetele în căpușorul meu și a început și mie să îmi dea 2+2=4. Cred. 

Această unitate de poliție a fost înființată după două cazuri de agresiune reclamate: o fată din Târgu-Jiu bătută de alte 4 și postată pe internet pentru a beli ochii tot românul și a bate obrazul oricărui politician de care își aduce aminte și un alt caz din Deva. Bullying, violență, internetul amestecat, păi da! Era doar logic să intervina MAI, MAE, VAI de capul nostru. În fine.

Cu toate acestea, întrebarea mea rămâne: de ce? Care a fost scopul de a pune pe teren niste polițiști nepregătiți să consilieze copii (subliniez copii) aflați în situații dificile? Care sunt pregătirile anterioare ale acestora pentru a ajuta acești elevi să înțeleagă de ce au făcut ce au făcut, cum sunt înștiițați părinții, care sunt demersurile următoare pentru a afla progresul copilului, repercursiunile, etc. Uitatiți niște statistici. 

 • 864 de întâlniri cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene; 
 • 18.254 de întâlniri cu directorii unităților de învățământ; 
 • 8.384 activități desfășurate în cadrul orelor de curs; 
 • 4.704 ședințe cu cadrele didactice; 
 • 297 ședințe cu consiliul reprezentativ al părinților; 
 • 311 ședințe cu comitetele de elevi. (sursa: Libertatea)

Dar mai mult nu primim, având în vedere că toată această chestiune a pornit de la o simplă idee politică, un timp electoral și multe altele care nu au nici cea mai mică legătură cu siguranța copiilor. Vă dați seama – combatarea tuturor relelor din școala românească vizează un grup de polițiști, oricum copleșiți de multitudinea școlilor ce trebuie vizitate cinci zile din șapte. Ce îți e Superman, când îl ai pe domnul polițist Florescu care a învățat că violența e primită cu violență? Parcă Biblia, vechiul sau noul testament (mi-e tot una, religia pentru mine e alt semn de întrebare) spunea un ochi pentru un ochi (dar era continuarea în engleză, care spre rușinea mea, nu o știu în română – an eye for an eye and the world goes blind). Oricum cu toții mergem orbește la școală. Acum că îți mai patrulează 2-3 polițiști să se asigure că nu chiulești de la ore sau nu te cerți urât cu colegul nu face cea mai colosală diferență.

Ce este trist într-adevăr este că școala românească putea să beneficieze după aceste spectacole de 15 minute specific perioadelor electorale când nevoia de voturi și aprobări este exigentă. Puteau fi formate programe specifice pentru sănătatea mentală și combaterea anafabetismului, lipsitului de la școală, absența păriniților din cadru și multe altele – special conduse de profesioniști. Dar am ales să oglindim un regim autoritar, unde poliția știe doar să facă ordine. Dar să se întrebe de ce nu e ordine în primul rând este deja peste nivelul competențelor de la academia de poliție.

Sunt curioasă: ați văzut polițiști de la SS (amuzant, mai știam eu niște polițiști cu același nume în istorie care nu au o faimă prea bună) patrulând pe lângă școlile voastre? Ce părere aveți? Vă ajută cu ceva?

Comments

 • reply

  Jessy Zainea

  Iti multumesc mult pentru eforturile pe care le faci pentru toti tinerii români ca si mine care nu au idee cum sa isi îndeplinească visul de a ajunge în america..odata ce nu cunosti procedurile pentru a aplica si nu ai nici suport moral..ajungi sa iti transformi goal-ul într-o dorință neimplinita✌😊

Post a Comment